محصولاتی مانند داروها اغلب ممکن است به دلیل بسته بندی نامناسب موجب مسمومیت کودکان شوند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، بسته بندی و چاپ جعبه دارویی مانند بسته بندی های مقاوم در برابر كودكان در هنگام پیشگیری از مسمومیت ناخواسته در كودكان، موفقیت بالایی را به همراه داشته است چرا که داروها بیشترین مسمومیت را در کشورها ایجاد می کنند. از این رو، بسته بندی داروی کودکان یک نیاز اساسی است.
کودکان زیر پنج سال بیشتر در معرض خطر هستند. در حالی که والدین با دور نگه داشتن دارو و دور نگه داشتن دارو در خانه نقشی دارند، صنعت داروسازی مسئولیت سرمایه گذاری در بسته بندی محصولاتی را دارد که به عنوان اولین خط دفاعی عمل می کنند.
فهرست مطالب:
(با کلیک بر روی هر عنوان به توضیحات بیشتر هدایت شوید.)
بسته بندی های مقاوم و مناسب در برابر کودک که اغلب به عنوان بسته بندی CR شناخته می شوند، بسته بندی خاصی است که تولیدکنندگان از آن برای کاهش خطر مصرف مواد خطرناک توسط کودکان استفاده می کنند. بسته بندی داروی کودکان ساخته شده است تا به سختی باز شود.
با این حال، تولیدکنندگان آن را به گونه ای طراحی می کنند که بیشتر بزرگسالان می توانند به محتوای بسته دسترسی پیدا کنند. به طور کلی، تولید کنندگان بسته های مقاوم در برابر کودک را با استفاده از مسائل ایمنی طراحی می کنند.
بعضی بسته بندی داروهای خاص تجویز شده، داروهایی که بدون نسخه می فروشند و داروهای حاوی نیکوتین معمولا در چنین بسته بندی هایی عرضه میشوند. علاوه بر درب در بسته بندی داروها، قرص ها و حتی کارتن ها دارای بسته بندی مقاوم در برابر کودک هستند.
این نوع بسته بندی یکی از رایج ترین بسته بندی ها در صنعت داروسازی است. آنها کم هزینه هستند و محافظ بسیار مناسبی برای دسترسی کودکان هستند.
در دهه 1970، زمانی که بسته بندی مقاوم در برابر کودک برای اولین بار در بازار ظاهر شد، فقط در قالب بطری یا شیشه ای با درپوش ایمنی ارائه شد و بعد از آن بسته بندی قرصی شکل از آنها پیشی گرفت، زیرا تولید آنها نه تنها آسان است، بلکه این بسته بندی را نیز می توان به راحتی ساخت تا در برابر دسترسی کودکان مقاوم باشد.
برای این نوع بسته بندی، تولیدکنندگان از ورق های چند لایه همراه با آلومینیوم و ورق های Coldform استفاده می کنند که باعث می شود دسترسی برای کودکان سخت شود. با این حال، بزرگسالان می توانند با جدا كردن پشت بسته بندی، با فشار دادن بسته بندی کپسول یا قرص را باز كنند.
بیشتر اسپری های آئروسل در حوزه دارویی شامل اسپری های بینی هستند. ساخت این اسپری ها برای کودکان به وسیله بسته شدن باCR بسیار آسان است. اکثر اسپری های بینی دارای پوشش اضافی هستند که سر اسپری را پنهان می کند. تولید کنندگان از کلاهک های مقاوم در برابر کودک برای پوشاندن سر اسپری استفاده می کنند. این نوع بسته بندی می تواند با مکانیسم فشار و چرخش باز شود.
تولید کنندگان برای مدت زمان طولانی از کلاهک و درپوش های مقاوم در برابر دسترسی کودکان استفاده کرده اند. اکثر این درپوش ها علاوه بر مکانیسم چرخش استاندارد برای باز یا بسته شدن، دارای مکانیزم قفل نیز هستند. این درپوش ها با مکانیزمی ارائه می شوند که شیارهای درپوش و شیشه در یک راستا قرار نمی گیرند، مگر اینکه مصرف کنندگان قفل را از آن جدا کنند. برخی از بسته بندی محصولات آرایشی و بهداشتی نیز از همین نوع هستند.
آنها می توانند این کار را با استفاده از یک نیروی اضافی مانند فشار دادن درپوش از بالا یا فشار دادن آن از دو طرف انجام دهند. بسته به نوع طراحی جعبه دارو، کاربر باید مقداری نیروی اضافی برای قفل درپوش اعمال کند.
ارائه بسته بندی داروهای خوراکی مایع کودکان، گام مهمی در حفظ ثبات شیمیایی و جسمی، انطباق، پایبندی و رسیدگی مناسب برای بیماران توسط سرپرستان، مراقبان و متخصصان مراقبت های بهداشتی است. ارائه های معمول بسته بندی برای محصولات دارویی مایع خوراکی، بطری شیشه ای، بطری پلاستیکی، کیسه و بسته های چوبی است.
نوع ارائه بسته انتخاب شده با کیفیت (QTPP) هدایت می شود که پیرامون خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماده دارویی و مناسب بودن محصول دارویی طراحی شده است. QTPP استفاده مورد نظر از محصول دارو، معیارهای کیفیت محصول دارو، قدرت دوز، فرم دوز، سیستم بسته شدن ظرف، شرایط نگهداری، معیارهای پایداری، مدت ماندگاری و ویژگی های موثر بر خصوصیات فارماکوکینتیک را تعریف می کند.
فرمولاسیون های مایع خوراکی کودکان به طور معمول از پودری تهیه می شود که در زمان استفاده به عنوان سوسپانسیون یا محلول یکبار مصرف یا چند منظوره بسته به فرمول تشکیل شده، تشکیل می شود.
این مواد با حلالیت زیاد در آب را می توان به عنوان پودری برای محلول خوراکی تولید و در یک بسته بندی برای داروی چند منظوره مورد استفاده قرار می گیرد. در مواردی که بسته بندی اولیه مورد نظر نتواند از محافظت کافی در برابر نور برخوردار باشد، می توان از بسته بندی ثانویه استفاده کرد. این کار به دانشمندان کمک می کند تا مناسب ترین بسته بندی را در مراحل اولیه رشد بالینی کودکان انتخاب کنند.
بسته بندی داروی کودکان فاکتورهای زیادی دارد که بر طراحی انسان محور تمرکز دارد. هر جنبه از بسته بندی دارو باید از ایمنی و منافع مصرف کننده برخوردار باشد. این امر باعث می شود طراحی برای دارو کاملا متفاوت از سایر اشکال بسته بندی باشد. بسیاری از دستورالعمل ها در صنعت مراقبت های بهداشتی وجود دارد، به ویژه هنگامی که صحبت از طراحی دارو می شود.
بنابراین جای تعجب نیست که یک طراح ممکن است مجبور شود چندین بار در طرح های خود تجدید نظر کند قبل از اینکه در پایان تصویب شود. میزان اطلاعات ارائه شده عامل دیگری است که بر طراحی تاثیر می گذارد.
بسته به جعبه ها و بطری هایی که به عنوان ظرف دارو استفاده می شود، طراحان فضای محدودی دارند که می توانند برای جا دادن همه چیز استفاده کنند.
قبل از ورود محصول به قفسه های داروخانه، سطح بالایی از خلاقیت لازم است تا بتواند استانداردهای صنعت بهداشت و درمان را رعایت کند. به همین دلیل، طراحی که انتخاب می کنید باید صبور باش ، به جزئیات توجه زیادی می کند و در صورت لزوم از بازنگری استقبال می کند.
طراحی بسته بندی داروی کودکان شامل طراحی فیزیکی دارو و ساختار گرافیکی آن بوده که انواع داروها را درابعاد گوناگون شامل می شود .از طرف دیگر، بسیاری از داروهای ساخته شده در جهان مربوط به داروهای کودکان بوده که احتاج به یک طراحی دقیق وخلاقانه با توجه به روحیه مخصوص کودکانه را شامل می شود.
هدف این استاندارد ایجاد مبانی عملی برای توسعه بسته هایی با ویژگی های قابل قبول در برابر کودک و ارائه مشاوره به تولیدکنندگان هنگام انتخاب بسته بندی با دوز واحد با توجه به ایمنی کودک است.
دو نکته مهم در این بسته بندی گنجانده شده است یکی این که افراد بزرگسال را قادر می سازد تا به راحتی این بسته بندی را باز کنند اما با این حال دسترسی کودکان را محدود می کند. در طی سال ها، گزینه های زیادی برای بسته بندی پلاستیکی تولید و معرفی شده اند که اهمیت بسته بندی CR را نشان می دهند و ثابت می کنند که ایمنی و کاربرپسند بودن می توانند در کنارهم بسته بندی مناسبی را ارئه دهند.
ایدههای طراحی بستهبندی داروهای خوراکی برای کودکان میتواند به شکلی جذاب و کودکی باشد تا به مصرف دارو توسط کودکان و والدین ترغیب کند. در ادامه، چند ایده برای طراحی بستهبندی داروهای خوراکی برای کودکان آورده شده است:
بستهبندی داروها را به شکل حیوانات مثل خرس، خرگوش یا شخصیتهای کارتونی مورد علاقه کودکان طراحی کنید. این شکلهای جذاب کودکان را به مصرف دارو ترغیب میکنند.
از رنگهای جذاب و روشن در بستهبندی استفاده کنید. رنگهای مختلف میتوانند برای محصولات مختلف نمایان کنند و توجه کودکان را جلب کنند.
بر روی بستهبندی میتوان اجزا تعاملی اضافه کرد. مثلاً، پازلهای کوچک، نقاشیها یا چیزهایی که کودکان بتوانند بخوانند و بازی کنند.
بر روی بستهبندی داروها اطلاعات کامل و راهنمای مصرف برای والدین نوشته شود. این اطلاعات باید به زبانی ساده و روشن نوشته شوند.
بستهبندی داروهای خوراکی برای کودکان باید مناسب حجم باشد تا کمک به دقت در دوزدهی دارو کند.
اطمینان حاصل کنید که بستهبندی امن برای کودکان است و از دسترسی آنها به داروها جلوگیری میکند.
از بازخورد و نظرات والدین و کودکان به منظور بهبود بستهبندی بهره بگیرید.
با توجه به ویژگی های ذهنی، رفتاری و شناخت کودک، به کارگیری رنگ های مناسب برای طراحی بسته بندی امری مهم محسوب می شود، زیرا می تواند میل به مصرف دارو را در کودکان افزایش دهد.
بسته بندی با رنگ های مختلف با قدرت تاثیر گذاری بر روحیات و ایجاد حس خلاقیت نقش تاثیر گذاری در افزایش هوش، تمرکز و آرامش کودک را با خود همراه می کند.
فرم و رنگ دارو و طراحی بسته بندی داروی کودکان شامل طراحی فیزیکی و ساختار گرافیکی آن بوده که اقلام مختلف دارویی را در ابعاد و اندازه ای مختلف شامل می شود.
واحد تحقیق و توسعه مجتمع چاپ و بسته بندی کیان مهر